EN INTEGRERAD DEL AV VERKSAMHETEN

Stockholms studentbostäder har arbetat med hållbarhet under många år och under senare år har fokus legat på att hållbarhet ska vara en självklar integrerad del i hela organisationen.

För att mer systematiskt kunna mäta och följa upp våra klimatutsläpp analyserar vi vår verksamhet med utgångspunkt i den världsledande standarden för att mäta koldioxidutsläpp, Greenhouse Gas Protocol (GHG-protocol). Därigenom kan vi kartlägga våra utsläpp för att sedan sätta upp mål för att minska klimatavtrycket. Under 2023 har vi fokuserat på att analysera och beräkna våra utsläpp i Scope 1 och Scope 2.

Inom Scope 1 har vi beräknat hur mycket koldioxidutsläpp vår verksamhet genererar med avseende på våra bilar och övriga arbetsredskap. Vi har beräknat utsläppen till 14 ton koldioxid.

Inom Scope 2 har vi kartlagt energianvändningen för fjärrvärme och el till våra fastigheter och räknat på hur många kWh vi använder och därmed hur mycket CO2 som släpps ut kopplat till detta. Enligt våra beräkningar handlar det om cirka 1 054 ton under 2023.
Under 2024 kommer vi att fortsätta att kartlägga vår indirekta påverkan i Scope 3. Det innebär att vi tittar på de utsläpp som våra hyresgäster, kunder och entreprenörer står för. Det kan handla om exempelvis transporter till och från bostaden, byggmaterial och reservdelar till fastig­heterna, avfallssortering och anställdas tjänsteresor. Målet med att kartlägga våra koldioxidutsläpp i Scope 1, 2 och 3 är att, som ett led i vårt arbete med mål och fokusområden, på sikt kunna minimera våra utsläpp och vår klimatpåverkan.

Ett annat hållbarhetsprojekt som vi arbetade intensivt med under 2022 och som vi sedan tagit vidare under 2023 handlar om källsortering. Vi har fortsatt att renovera våra miljörum och infört matavfallssortering på områden där det inte kunnat införas under föregående år. Avfallsfrågan är viktig för oss och vi fortsätter kontinuerligt att arbeta med den för att bli ännu bättre. Som ett pilotprojekt har vi på området Jerum skapat ett återbruksrum där studenter kan lämna saker de inte längre vill ha och hämta sådant de behöver.

Eftersom vi arbetar för universitets- och högskolestudenter är det viktigt för oss att, där vi har möjlighet, bidra till forskning och utveckling inom områden som är kopplade till vår verksamhet. Under 2023 fortsatte vi att delta i ett forskningsprojekt för minskad energianvändning. Studien går ut på att forskare på KTH undersöker effekten av nudging och andra påverkansmetoder som kan hjälpa studenter att minska sin energiförbrukning. Projektet finansieras av Energimyndigheten.

Under våren gjorde studenten Jack Javan, som läser Fastighet och byggledning på KTH, sitt ex-jobb om cirkulärt byggande hos oss. Han studerade hur vi återvinner material när vi renoverar och bygger, och hur vi i framtiden skulle kunna öka återanvändningen av material. Han tittade framför allt på vårt projekt på Kungshamra där vi förädlar korridorsrum till enskilda lägenheter med eget kök och hur vi framöver kan arbeta ännu mer cirkulärt i liknande projekt.

I samarbete med Karriärföretagen utlyste vi under sommaren ett stipendium med inriktning mot hållbarhet. Stipendiet tilldelades Lars Mood som studerar till civilingenjör inom maskinteknik på KTH, för hans stora engagemang för hållbarhetsfrågor.
På huvudkontoret har vi som ett testprojekt haft en kompostmaskin där vi återvunnit vårt matavfall. Maskinen har med en snabb process komposterat matavfallet till jord som medarbetarna har kunnat ta med sig hem till sina planteringar.

Trappkonst på Campus Lappis 2023, en del i arbetet för ökad social hållbarhet.

Under året har vi också fortsatt med flera av våra projekt för att främja social hållbarhet mellan studenter. Vi arrangerade för tredje året i rad konserten ”Backyard Session” där band med studenter från Kungliga musikhögskolan spelade för våra hyresgäster. Arrangemanget hölls i Picassoparken på Kungshamra. På Lappis har vi fortsatt med den årliga trappkonsttävlingen, ett projekt där studenter får tävla genom att skicka in egna konstverk och två vinnande verk monteras på de två stora trapporna på Lappistorget framför husvärdskontoret. För att främja möten mellan studenter har vi under vår och tidig höst nyttjat vår padelbana på Lappis och bjudit in studenter till mycket uppskattade padelaktiviteter.

Vi arbetar kontinuerligt vidare med energisparande åtgärder och tittar närmare på vilka möjligheter det finns att arbeta mer cirkulärt i hela verksamheten. Vi deltar även aktivt i externa nätverk, som HBV:s och SBF:s hållbarhetsråd, för att utbyta idéer och kunskap inom branschen.